Анализиране на конкуренцията в SEO за по-добри резултати


Когато правите проучване на ключови думи, е важно да обърнете внимание на конкуренцията за вашите целеви ключови думи. Ако конкуренцията е твърде висока за ключова дума, тогава може да си губите времето, опитвайки се да напишете и класирате ново съдържание за нея.

Ако използвате платен инструмент за изследване на ключови думи, можете лесно да получите резултата от конкуренцията за термин или фраза, като погледнете съответното поле за тази информация.

Например, KWFinder има колона за KD (Трудност на ключовата дума) до всяка ключова дума, която варира от 0 до 100. Така че можете незабавно да разберете кои термини или фрази са най-лесни за насочване.

Всеки инструмент за изследване на ключови думи е различен в това отношение, така че тук не мога да ви дам конкретна насока кои термини и фрази да изберете въз основа на отчетения резултат от конкуренцията на инструмента. Вместо това просто потърсете ключовите думи с най-ниски резултати за това поле.

И не забравяйте, че колкото по-дълга е ключовата фраза, която изберете, толкова по-малко конкуренция има.

SEO-keywords-for-competitive-analyses

Стремете се да изберете най-добрите ключови думи
След като сте направили проучването на ключовите си думи и анализирате конкуренцията, е време да установите кои са най-добрите ключови думи, върху които да се съсредоточите.

Тези предишни две стъпки от процеса на изследване на ключови думи са важни, за да можете лесно да изберете най-добрите, за да създадете ново съдържание. Така че направете своя избор тук.

Поставете клъстерите от ключови думи в една страница
Нещо, което ще забележите, когато правите проучване на ключови думи, е, че всеки инструмент ще предлага предложения за свързани ключови думи.
Това е важно, защото някои термини и фрази са толкова тясно свързани, че не искате да пишете ново съдържание за всеки вариант.
Например, когато правех проучване на ключови думи за тази страница, която четете в момента, открих тези три подобни ключови думи:

защо изследването на ключови думи е важно
защо изследването на ключови думи е важно в SEO
защо изследването на ключови думи е важно за SEO

Сега не би било умно за мен да напиша три различни статии, които са фокусирани само върху тези фрази с точно съвпадение. Това би довело до дублиране на съдържание и канибализиране на ключови думи, което се случва, когато повече от една страница на вашия сайт се конкурира за един и същ набор от ключови думи.

Вместо това събрах тези три ключови думи заедно и ги използвах на една страница.

Вие също трябва да направите същото по време на този етап от процеса на изследване на ключови думи; групирайте тясно свързаните ключови думи, които да се използват на една страница.

Две до три ключови думи са добро общо правило за това върху колко ключови думи на страница да се съсредоточите.

За повече съвети относно създаването на цял клъстер от страници за конкретна тема, следете следващите ни публикации по темата.